Start Planning
Ziua Victoriei
Moldova

Ziua Victoriei 2023, 2024 și 2025 în Moldova

Moldova sărbătorește Ziua Victoriei pe 9 mai, pentru a rememora sfârșitul Celui de-al doilea Război Mondial. Este ziua în care se celebrează înfrângerea Germaniei naziste, comemorând de asemenea victimele căzute în acest război. Este și momentul onorării veteranilor din al doilea Război mondial, care sunt încă în viață.

AnDataZiSărbători legale
20239 maimarţiZiua Victoriei
20249 maijoiZiua Victoriei
20259 maivineriZiua Victoriei
20269 maisâmbătăZiua Victoriei
Vă rugăm să derulați în partea de jos a paginii pentru datele din anii anteriori.

De Ziua Victoriei, se ține o ceremonie oficială, în care se depun flori la Memorialul Eternității din Chișinău, în onoarea victimelor căzute în cel de-al doilea Război Mondial. Se organizează diverse parade și alte celebrări patriotice.

Ziua Victoriei este însă o sărbătoare destul de tensionată și controversată în Moldova în prezent. Uneori se țin parade separate pro-socialiste, pe lângă “celelalte” parade oficiale. Divizările etnice, lingvistice și politice din țară sunt deja încetățenite.

La origine, teritoriul actual al Moldovei a fost partea de est a provinciei românești Moldova. Ulterior, în 1940, Rusia a invadat și a anexat această parte a României. Regiunea a fost denumită Basarabia.

Colaborarea Rusiei Sovietice cu Germania nazistă în timpul războiului, precum și anexarea sovietică a unor părți din Polonia și România sunt fapte trecute cu vederea de unii; în același timp, toți s-au bucurat că Moldova a scăpat de controlul nazist, chiar dacă nu au privit cu ochi buni controlul sovieticilor care s-a instaurat în următorii cincizeci și cinci de ani.

Anii trecuti

AnDataZiSărbători legale
20229 mailuniZiua Victoriei
20219 maiduminicăZiua Victoriei
20209 maisâmbătăZiua Victoriei
20199 maijoiZiua Victoriei
20189 maimiercuriZiua Victoriei
20178 mailuniSărbătoarea Victoriei
9 maimarţiZiua Victoriei